Hoverboardok extrém olcsón, avagy olcsó húsnak híg a leve…

De tényleg, miért kerül az egyik 40 ezerbe, míg a másik 90 ezerbe, pedig papírforma szerint megegyeznek?!?

Nos, először is szögezzük le, a mai internetes, árösszehasonlítgatós világban már nincsenek nagy csodák. Ha valamelyik cég a konkurenseinél jelentősen drágábban árul egy “elvileg ugyanolyan” terméket, akkor hamar lehúzhatja a rolót, senki sem fog tőle vásárolni. Na de akkor hogy is van az, hogyha felmegyünk az árgép oldalára, akkor a külsőre és technikai adataiban megegyező hoverboard-okat ilyen széles, sőt akár még szélesebb (lehet kapni 169.900 Ft-ért is) ársávban találunk?

Most ne foglalkozzunk a manapság sűrűn lebukó EU-s áfa csaló, vagy esetleg olcsón, terméket csaliból meghirdető, de valós készlettel nem rendelkező oldalakkal.

Nézzünk inkább egy elég szemléletes példát:

Egy ismert, nagy internetes webáruház oldalán, egymás alatt találjuk a 89.900 Ft-os és a 39.900 Ft-os hoverboard-okat. A termékek leírásában, a műszaki adatok közt lényegi eltérés nem található:

 • Mindkét board 2 x 350W-os motorral rendelkezik.
 • Mindkét board 6,5”-os kerekekkel rendelkezik.
 • Mindkét board akkuja Li-ion 36V-os, 4400mAh-ás.
 • Mindkét board súlya kb. 10 kg.
 • Mindkét board sebessége kb. 15 km/h.
 • Mindkét board hatótávja kb. 15-20 km.
 • Az egyetlen apró különbség (a színen kívül) a terhelhetősége: az olcsóbbiké 110 kg, a drágábbiké 120 kg (szerintem elhanyagolható differencia).

Akkor mégis vajon miért kerül az egyik 40.000 míg a másik 90.000 Ft-ba?!? Az esegway.hu csapata végzett egy próbavásárlást, és alaposan szétkaptak egy 40.000 Ft-os hoverboard-ot, majd összehasonlították a saját termékükkel.

A videójukat ide kattintva lehet megnézni. Annak, aki nem töltené az idejét a videó megnézésével, összefoglaljuk az esegway.hu-s csapat észrevételeit és a videón látottak alapján, saját megállapításainkat is, melyek az olcsó hoverboard-ra vonatkoznak:

 • Számla hiányzott.
 • Garancialevél hiányzott.
 • Kisebb méretű töltő, műszaki adattábla, megfelelőségi tanúsítványok, szabványok feltüntetése nélkül (lehetséges tűzveszély?).
 • Gyengébb anyagú (vékonyabb?) külső burkolat.
 • Ragasztóval rögzített, de a ragasztást már rég elengedő, szabadon lötyögő bluetooth áramkör (esetleges zárlat, kiszámíthatatlan viselkedés: balesetveszély).
 • Ultra gagyi, könnyen szétcsúszó csatlakozók (úgyszintén esetleges zárlat, kiszámíthatatlan viselkedés: balesetveszély).
 • Igénytelenül felragasztott ledszalag csíkok, becsavarozott ledpanelek helyett (hamar leszakad és elromlik a rázkódás hatására).
 • Műanyag házú, keskenyebb kerék (gyengébb minőség, kevésbé tűri a magyar utak okozta igénybevételt).
 • A motor forgórészének a háza műanyag (sérülésveszély, alacsonyabb élettartam).
 • Keskenyebb, gyengébb mágnesek a motor forgórészén (alacsonyabb teljesítmény).
 • Trehány összeszerelési minőség, rengeteg helyről hiányzó csavarok.
 • Hiányos kábel szigetelések (a videóban látható, hogy a motor egyik fázis kábelén le van csúszva a szigetelés, végülis 10-20 amper rohangál a csupasz vezetéken, 1-2 centire az alaplaptól, erről lentebb képet is mellékeltünk, bekarikázva találjátok), amik zárlatveszélyt, megbízhatatlan, balesetveszélyes működést, esetleges tűzveszélyt eredményezhetnek.
 • Könnyebb akkumulátor (ami valószínűleg kisebb kapacitású).
 • A motor tengely lefogatása alátétek nélkül van lecsavarozva, könnyen kicsavarható állapotban (rugós alátétekkel illene lefogatni, mert így a rázkódás hatására hamar fellazulhat és kieshet a kerék, vagy egyéb belső károkat okozhat).

Összegezve a fentieket, nemcsak (csavar)hiányosan összeszerelt hoverboard-ról beszélhetünk, hanem a felhasznált alkatrészek is silányok: műanyag motor ház, hiányzó szigetelés, leszakadt, levegőben lógó áramkörök, laza, könnyen szétcsúszó csatlakozók, hiányzó csavarok összessége pedig nemcsak könnyen meghibásodóvá, hanem egyenesen balesetveszélyessé teszi ezt a járművet.

Ezek alapján esélyesnek tűnik, hogy sűrűn kell javíttatni ezt a hoverboard-ot, emellett azonban egy-két dolog elgondolkoztat: megvennék-e egy olyan terméket, ami gyenge minőségéből fakadóan gyermekem, vagy akár a saját testi épségemet veszélyezteti. A menet közbeni rázkódás hatására bármikor szétjöhet egy csatlakozó, zárlatos lehet egy panel, stb. Mindez pedig kiszámíthatatlanná teszi a hoverboard-ot, hirtelen leblokkolhat, vagy bármilyen nem várt manővert hajthat végre, aminek simán esés lehet a vége.

A legrosszabb, bár kétségkívül a legritkább eshetőségről még nem is beszéltem: a hoverboard kigyulladásáról! Na de miért gyulladna ki a hoverboard?

Vegyük csak sorba a fenti olcsó hoverboard veszélyeit:

A töltőn nincs semmilyen műszaki adat, megfelelőségi nyilatkozat. Ez lehet persze hanyagság is de mi van akkor, ha nincs, vagy éppen ugyanolyan gagyi, hanyag minőségben szerelt a töltő védelmi elektronikája mint maga a hoverboard? Fontos tudni, hogy a Li-ion-os akkumulátorokat nem szabad túltölteni, mert először felpuffadnak, majd elfüstölnek, rosszabb esetben robbanásszerűen kigyulladnak. Éppen ezért ezekben a töltőkben a védelmi elektronika feladata, hogy 42V akkumulátor feszültség elérése esetén lekapcsolják a töltést, megelőzve a túltöltésből fakadó kigyulladást.

Szabadon lötyögő bluetooth panel, lecsúszott szigetelésű motorkábel, ragasztott, nem csavarozott ledszalagok… mind-mind potenciális zárlat veszély, ami elfüstölheti az elektronikát, rosszabb esetben ki is gyullaszthatja azt. Természetesen ezek a szörnyű dolgok általábban ritkán következnek be, de nekem már az elvi esélye is zavarónak tűnik.

Nem titok, mi is árulunk hoverboard-okat, persze nem ilyen olcsót (bár korábban már nekünk is sikerült belenyúlnunk egy kevésbé megbízható típusba) és nagyon örülnénk, ha ennyiért tudnánk mi is kínálni Vevőinknek, hiszen akkor sokkal többen megengedhetnék maguknak, gyermekeiknek ezt a jópofa szórakoztató járgányt. De sajnos ismét úgy látom, csodák márpedig nincsenek, a minőséget, a biztonságot meg kell fizetni. A legfőbb gond szerintem az, hogy a külső jegyek, a műszaki adatok, a menettulajdonságok alapján nem lehet megkülönböztetni a jót a rossztól. Éppen ezért zavaró, hogy a piacon jelen vannak az ennyire gyenge minőségű hoverboard-ok is (gondolom az árverseny hatására) rontva az egész termékkategória hírnevét, hiszen ha kigyullad egy ilyen darab, nem úgy jelenik meg a hírekben, hogy kigyulladt a 40 ezres hoverboard, hanem hogy a hoverboard-ok kigyulladnak, ha elromlik egy ilyen és leesik róla az ember, akkor azt mondják, hogy a hoverboard-ok balesetveszélyesek, pedig lehet a baleset oka a gyenge minőségben keresendő. Ez pedig szerintem senkinek sem jó: sem a Vevőknek, sem a becsületes eladóknak.

Mi a véleményetek róla, vajon így is megéri?

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .