Elektromos rollerek piri pénzből – érdemes?

A neten jópár hasznos írással találkoztam már ami praktikusan, lényegre törően összefoglalja az elektromos rollerek előnyeit, főbb típusait, sőt még kedvezményes, akciós vásárlást segítő linkekkel is el vannak látva.

Azonban nem sok cikket találtam ami a hosszútávú használat tapasztalatait osztaná meg. Pedig tagadhatatlanul az elektromos rollerek az elmúlt évek alatt egyre népszerűbbekké váltak itthon és külföldön, egyre többet látni belőlük az utakon. Ezért is ragadtam billentyűzetet, hogy ezt az űrt egy kicsikét kitöltsem.

Szerintem egy elektromos roller nemcsak egy jópofa játékszer, amin élmény suhanni, hanem egy hasznos közlekedési eszköz is, ami megfelelő időjárás esetén simán ki tudja váltani az autódat, illetve egyéb közlekedési eszközt amit használni szoktál. Éppen ezért aki beruház egy ilyen járműbe, az valószínűleg hosszú távon, megbízhatóan szeretné használni. És bizony pont ezen a fronton hatalmas különbségek tudnak lenni az egyes típusok között.

Három kategóriára osztanám a jelenleg piacon lévő rollereket:

Az első kategória (véleményem szerint) a kínai szemét kategóriája. Félreértés ne essék, nincs bajom a minőségi kínai gyártókkal, sőt ahogyan lassan közmondás is kerekedik belőle:”ami nem kínai, az nem is eredeti”. Viszont látni kell, hogy rengeteg igazi ipari hulladék, szemét minőségű termék áramlik be országunkba, amik sikeres termékek jobban, kevésbé jobban elkészített másolatai. (Sokszor kínai terméket koppintanak kínai cégek). Ezek a klónok, az eredetinél jóval siralmasabb minőségben készülnek, és itt a gyenge, olcsó anyagok, felelőtlenül alul méretezett szerkezetek, gagyik csatlakozók, akkucellák, csavarok, stb. nemcsak a termék élettartamára hanem sokszor a termék használójának az élettartamára is hatással vannak, kvázi akár súlyos sérüléseket, töréseket is be lehet szerezni ezen termékek használata során. A ténylegesen nagyon gyenge minőségen kívül, még az is nagy probléma, hogy az ezeket gyártó cégek elég hamar eltünnek, vagy csodálatosan átalakulnak egy új céggé, és ilyenkor se garanciára, se alkatrész utánpótlásra nem érdemes számítanunk. Ezen kategóriába tartozó termékeknek a tipikus ismertető jelei az általábban szokatlanul alacsony vételáruk!

Második kategóriába már a neves kínai cégek termékei tartoznak, mely cégek például felvásárolnak más, kisebb kínai cégeket, és azok termékeit a saját, jól csengő bejáratott márkanevük alatt forgalmazzák. Itt már a minőség magasabb, mint az első kategóriában, a termékek külalakjukban pofásak, külső szemlélő fogást nem talál rajtuk, ugyanakkor az anyaghasználat, a tervezés még mindig tükrözi a tipikus kínai szemléletet, azt a minden szemponton átívelő törekvést, hogy a lehető legdízájnosabb külsővel, a legtöbb “parasztvakító” extrával rendelkező legolcsóbb terméket állítsák elő. Náluk ez az ár-érték arány: fasza kis ledsor a roller alján aminek a színét bluethoot-on keresztül a telomról tudom irányítani, ugyanakkor nem probléma, hogy egy ragadós, bizonytalan fogáspontú, érzetre és teljesítményre gagyi fékkel van felszerelve a roller. Fontos viszont előnyként megemlíteni, hogy ezek a cégek már hosszú évek óta a piacon vannak, ha magyarországi forgalmazótól vásárolunk akkor számíthatunk érdemi garanciális szolgáltatásra, illetve a hosszútávú alkatrész ellátás is megoldottnak látszik. Ebből a kategóriából már érdemes lehet vásárolni, csak ne essünk abba a tévképzetbe, hogy a relatív kis pénzből vásárolt akciós rollerünk hosszú éveken át hibátlanul fog minket szolgálni.

A harmadik, utolsó kategóriába sorolnám a valóban komoly darabokat, melyeknél már megbízható működésre, minőségi alapokra számíthatunk: kellően méretezett szerkezetek, megfelelő anyag használat, hosszútávon jól működő kezelő szervek, a magyarországi útviszonyoknak megfelelő biztonságos, komfortos menet tulajdonságok, kellően erős motorok, normális hatótáv a minőségi akksiknak köszönhetően, valamint többéves garancia, teljes körű alkatrész ellátottság, garancia időn belüli és túli szervíz szolgáltatás. Az ebbe a kategóriába tartozó rollereknek egy hátrányuk van csak a fentebb elemzett többi rollerhez képest: az árcédulájuk. Az ár cédulájuk, amin tagadhatatlanul vastagabban fogott a ceruza. Viszont érdemes elgondolkodni, számolni, hogy hosszútávon mi éri meg jobban.